Post przerywany – zdrowy model żywienia czy chwilowa moda?

W ostatnich miesiącach dużo słyszy się o tzw. poście przerywanym, w skrócie IF (od angielskich słów „intermittent fasting”). Ten sposób odżywiania zachwala wielu celebrytów, ale czy aby na pewno jest on zdrowy i dobry dla każdego? Poniżej wyjaśniamy, na czym polega post przerywany i czy warto wprowadzić go w życie.

Zegar w roli dania
Post przerywany to model żywienia, który polega na jedzeniu posiłków w określonych ramach czasowych, fot. Envato Elements

Czym jest post przerywany?

Post przerywany to model żywienia, który polega na jedzeniu posiłków w określonych ramach czasowych. Najczęściej stosowany jest model 16/8, co oznacza, że przez 16 godzin należy powstrzymywać się od jedzenia, a stałe posiłki przyjmuje się przez 8 kolejnych godzin. Oznacza to, że jeśli zaczniemy jeść o godz. 9:00, ostatni posiłek trzeba będzie spożyć o godz. 17:00. W pozostałym czasie można pić jedynie płyny niezawierające kalorii, czyli wodę, herbatę i kawę.

Fenomen postu przerywanego

Jakie korzyści może przynieść intermittent fasting? Dzięki zawężeniu czasu przeznaczonego na spożywanie posiłków automatycznie dostarczamy organizmowi mniej kalorii. Poza tym zmienia się także metabolizm, bowiem w czasie poszczenia organizm pobiera niezbędną energię z tkanki tłuszczowej, co umożliwia jej spalanie. Właśnie dlatego na post przerywany często decydują się osoby chcące schudnąć lub utrzymać pożądaną wagę. Na tym jednak zalety IF się nie kończą.

Wpływ IF na zdrowie

Stosowanie postu przerywanego może nie tylko ułatwić odchudzanie, ale też przynieść szereg korzyści zdrowotnych. Tym modelem żywienia powinny się zainteresować szczególnie osoby z cukrzycą typu 2 lub insulinoopornością, ponieważ IF pomaga obniżyć poziom glukozy we krwi. Niektóre badania wskazują też na obniżenie poziomu insuliny na czczo. Post przerywany może także obniżyć poziom stężenia trójglicerydów we krwi. Rezygnacja ze spożywania posiłków przez 16 kolejnych godzin pozwala również na regenerację organizmu. W okresie poszczenia dochodzi bowiem do autofagii, czyli naturalnego procesu oczyszczania organizmu z uszkodzonych części komórek.

Co robić, aby post działał?

Aby post przerywany miał pozytywny wpływ na zdrowie, należy pamiętać, że to nie rodzaj diety, a raczej sposób zarządzania nią w czasie. Jeśli więc podczas ośmiogodzinnego „okna żywieniowego” będziemy jeść niezdrowo, tłusto i ciężkostrawnie, post przerywany nie przyniesie wyżej wymienionych korzyści. Kluczowe jest, aby razem z intermittent fasting stosować różnorodną, właściwie zbilansowaną dietę. Tylko dzięki temu IF będzie miał szansę zadziałać.

Przeciwwskazania do stosowania IF

Należy pamiętać, że post przerywany nie będzie korzystny dla każdego. Na ten model żywienia nie powinny decydować się kobiety ciężarne i karmiące piersią, osoby z niedowagą, pacjenci z zaburzeniami odżywiania oraz dzieci i młodzież w okresie dojrzewania. Post przerywany może być też problematyczny w stosowaniu dla sportowców oraz osób bardzo aktywnych fizycznie. Z ostrożnością muszą do niego podchodzić pacjenci z cukrzycą – choć IF pomaga trzymać tę chorobę w ryzach, należy uważać, aby nie doprowadzić do zbyt niskiego stężenia glukozy we krwi. Diabetycy powinni zatem skonsultować stosowanie postu przerywanego z lekarzem.

ZOBACZ TAKŻE