Żaden miłośnik słodkości nie przejdzie obojętnie obok takich pralin. Wykonane są z czekolady, a do ich produkcji uczniowie wykorzystują profesjonalne urządzenia, których może pozazdrościć niejeden zakład. Czekolada najpierw jest temperowana, dzięki czemu później idealnie nadaje się do wylewania form, a gotowe praliny mają odpowiedni połysk. Jednak sercem czekoladek produkowanych w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego są rozmaite nadzienia, których smaki odwołują się do tradycji narodów mieszkających niegdyś w Łodzi. Przykładem są praliny „Ba(!)Łódzkie klimaty", w których słony karmel łączy się z chili, „Sefardyjskie wspomnienie" nutę pomarańczy z migdałami, „Bogactwo wschodu" z dodatkiem chałwy i „Niemiecki porządek" skrywający intensywny aromat mięty. Każda pralina jest wyrabiana i malowana ręcznie.
Utalentowani uczniowie pracują pod okiem profesjonalistów, na przykład właścicieli łódzkich cukierni, którzy chętnie dzielą się z nimi swoim doświadczeniem i pomysłami. Podczas lekcji młodzież uczy się też wytwarzać lody rzemieślnicze, torty musowe, monoporcje czy fantazyjne dekoracje z karmelu lub czekolady. Takie praktyczne zajęcia pozwalają zdobyć wszystkie umiejętności potrzebne w przyszłej pracy na cukierniczym stanowisku.
Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego dysponuje czterema pracowniami do praktycznej nauki zawodu oraz laboratorium analizy żywności. Kształci nie tylko cukierników, ale i piekarzy, przetwórców mięsa, operatorów maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego oraz techników technologii żywności. Placówka współpracuje z największymi łódzkimi firmami spożywczymi, które oferują praktyki i staże dla uczniów.