Praliny o smaku... historii Łodzi. Uczniowie szkoły spożywczej robią słodycze warte grzechu [ZDJĘCIA]

Łódź stawia na zdolnych uczniów! W Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego młodzi adepci sztuki cukierniczej tworzą prawdziwe cuda warte grzechu. Na przykład produkują praliny z nadzieniem nawiązującym do bogatej historii Łodzi.

Praliny robione przez uczniów
W Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego młodzi adepci sztuki cukierniczej tworzą prawdziwe cuda
25 zdjęć
Praliny robione przez uczniów
Praliny robione przez uczniów
Praliny robione przez uczniów
Praliny robione przez uczniów
Praliny robione przez uczniów
ZOBACZ
ZDJĘCIA (25)

Żaden miłośnik słodkości nie przejdzie obojętnie obok takich pralin. Wykonane są z czekolady, a do ich produkcji uczniowie wykorzystują profesjonalne urządzenia, których może pozazdrościć niejeden zakład. Czekolada najpierw jest temperowana, dzięki czemu później idealnie nadaje się do wylewania form, a gotowe praliny mają odpowiedni połysk. Jednak sercem czekoladek produkowanych w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego są rozmaite nadzienia, których smaki odwołują się do tradycji narodów mieszkających niegdyś w Łodzi. Przykładem są praliny „Ba(!)Łódzkie klimaty", w których słony karmel łączy się z chili, „Sefardyjskie wspomnienie" nutę pomarańczy z migdałami, „Bogactwo wschodu" z dodatkiem chałwy i „Niemiecki porządek" skrywający intensywny aromat mięty. Każda pralina jest wyrabiana i malowana ręcznie.

Utalentowani uczniowie pracują pod okiem profesjonalistów, na przykład właścicieli łódzkich cukierni, którzy chętnie dzielą się z nimi swoim doświadczeniem i pomysłami. Podczas lekcji młodzież uczy się też wytwarzać lody rzemieślnicze, torty musowe, monoporcje czy fantazyjne dekoracje z karmelu lub czekolady. Takie praktyczne zajęcia pozwalają zdobyć wszystkie umiejętności potrzebne w przyszłej pracy na cukierniczym stanowisku.

Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego dysponuje czterema pracowniami do praktycznej nauki zawodu oraz laboratorium analizy żywności. Kształci nie tylko cukierników, ale i piekarzy, przetwórców mięsa, operatorów maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego oraz techników technologii żywności. Placówka współpracuje z największymi łódzkimi firmami spożywczymi, które oferują praktyki i staże dla uczniów. 

ZOBACZ TAKŻE