Wegetarianizm to sposób żywienia polegający na wyeliminowaniu mięsa oraz innych produktów, takich jak smalec lub żelatyna, produkowanych ze zwierzęcego kolagenu. Diety wykluczające mięso zyskują na popularności. Coraz więcej osób, również seniorów, je produkty mięsne okazjonalnie lub rozważa całkowite wyeliminowanie ich z jadłospisu.
Dlaczego wegetarianizm?
Osoby wybierające dietę bezmięsną kierują się różnymi pobudkami. Silną motywacją do przejścia na wegetarianizm są względy zdrowotne, jednak nie bez znaczenia są również względy etyczne – sprzeciwianie się zabijaniu zwierząt oraz przetrzymywaniu ich w złych warunkach na farmach przemysłowych – oraz ekologiczne – do wyprodukowania 1 kg mięsa wołowego zużywa się ok. 15 tys. litrów wody, zaś produkcja 1 kg mięsa drobiowego pochłania ok. 4300 litrów wody. Dla porównania: produkcja 1 kg ziemniaków to tylko 10–18 litrów wody. Badania dowiodły, że masowe ograniczenie spożywania mięsa wpłynęłoby na obniżenie emisji gazów cieplarnianych, co złagodziłoby skutki globalnego ocieplenia.
Zalety diet wykluczających mięso
Wegetarianizm i bardziej restrykcyjna dieta wegańska, która wyklucza także wszystkie produkty odzwierzęce (mięso, mleko, miód, nabiał i jajka), należą do zdrowych sposobów odżywiania. Obie diety – pod warunkiem, że są dobrze zrównoważone – mogą przynieść wiele korzyści prozdrowotnych. Minimalizują ryzyko wystąpienia chorób, takich jak cukrzyca typu II, nadciśnienie tętnicze, choroby układu krążenia, otyłość czy nowotwory. Dodatkową ich zaletą jest to, że mogą spowolnić procesy starzenia za sprawą dużej ilości spożywanych antyoksydantów. Wykluczając z jadłospisu mięso i jego przetwory (wędliny, wyroby garmażeryjne), rezygnujesz jednocześnie z konserwantów, tłuszczów nasyconych czy soli.
Czy wegetarianizm jest zdrowy dla seniora?
Zapotrzebowanie kaloryczne seniorów maleje wraz z wiekiem, dlatego wprowadzenie diety wegetariańskiej może być dobrym pomysłem na spożywanie mniejszej liczby kalorii. Zanim jednak postanowisz definitywnie pożegnać się ze schabowym, poradź się lekarza rodzinnego, który weźmie pod uwagę Twój stan zdrowia i wiek. Dobrze też wykonać badania poziomu witamin, wapnia czy żelaza. Na diecie wegetariańskiej bowiem łatwo o niedobory białka, witaminy B12 czy witaminy D. U osób starszych wzrasta zapotrzebowanie na białko, witaminy: A, C, E, D i K, beta-karoten, a także cynk, żelazo i wapń. Właśnie dlatego tak ważne jest, aby jadłospis był odpowiednio zbilansowany i dostarczał organizmowi wszelkich niezbędnych składników. Czasami konieczna może okazać się ich suplementacja. Przed przejściem na wegetarianizm warto się dokształcić w kwestii odpowiedniego komponowania swojej diety – choć jest ona zdrowa, wymaga dużej świadomości potrzeb swojego organizmu.
Jak zacząć?
Jeżeli chcesz wyeliminować ze swojej diety mięso, najlepiej rób to stopniowo. Możesz zacząć od flexitarianizmu, czyli okazjonalnego jedzenia mięsa, i sprawdzić, czy taki sposób odżywiania jest dla Ciebie odpowiedni. Możesz też zacząć od odstawienia jednego gatunku mięsa np. wieprzowego. Przejrzyj też swoje ulubione przepisy, aby zastanowić się, czy można zastąpić w nich produkty pochodzenia zwierzęcego jego roślinnym, białkowym odpowiednikiem, np: tofu, ciecierzycą, soczewicą czy fasolą. Warto też zaopatrzyć się w książkę kucharską lub korzystać z blogów kulinarnych, których jest całe mnóstwo. Potrawy wegetariańskie są naprawdę smaczne, aromatyczne i możesz nimi pozytywnie zaskoczyć osoby jedzące mięso.