Idea stworzenia Book&Cook narodziła się z potrzeby posiadania własnej przestrzeni eventowej, ale też z zagranicznych inspiracji. – Zajmowałam się organizacją wydarzeń, ale brakowało mi stałego miejsca. Jednocześnie od zawsze uwielbiałam gotować – przy dobrym winie i świetnym towarzystwie – opowiada Paulina Kowalska-Prasał. – A moja siostra przywiozła pomysł z Holandii, gdzie wspólne gotowanie było bardzo popularne. Połączyłam więc wszystkie swoje pasje i w 2015 r. powstało Book&Cook – mówi założycielka. Choć w Polsce istniało już kilka podobnych miejsc, w Łodzi była to nowość. – Sama szukałam przestrzeni, w której mój sześcioletni syn mógłby rozwijać swoją pasję do gotowania. Nie znalazłam takiej, więc stworzyłam ją sama – opowiada Paulina.
Kulinarna edukacja
Przez dekadę działalności studio Book&Cook zorganizowało kilkanaście tysięcy wydarzeń, w których uczestniczyło ok. 75 tysięcy osób! – Tym, co udało nam się osiągnąć, jest na pewno edukacja kulinarna łodzian. Ludzie zaczęli przełamywać swoje bariery i próbować nowych rzeczy. Widzimy to szczególnie podczas warsztatów z kuchni azjatyckiej, jak sushi czy ramen, oraz dań południowoamerykańskich – mówi Paulina.
Do Book&Cook można przyjść na zajęcia indywidualnie lub grupowe, a także wziąć udział w imprezach integracyjnych, jubileuszach, a nawet pokazach mody czy sesjach fotograficznych. – Nasza działalność to nie tylko gotowanie, ale też wydarzenia kulturalne i społeczne. Poza tym gościmy najlepszych szefów kuchni w Polsce! – dodaje z dumą założycielka.