Tłuszcz w diecie seniora. Jak zdrowo smażyć i czego unikać [PORADNIK]

Jeśli niedzielny obiad u babci, to tylko z pachnącym kotletem smażonym na smalcu? Niestety... Jeżeli przez całe życie babcia smażyła mięso tylko na takim tłuszczu, warto przekonać ją, by zmieniła przyzwyczajenia. To szczególnie ważne dla osób w wieku 60+.

babcia gotuje
Jeśli już decydujemy się na smażenie, wybierajmy zdrowsze tłuszcze, fot. Envato Elements

Smażenie było kiedyś jedną z najpopularniejszych metod gotowania. Podkreśla ono walory smakowe potraw, ale też ich wygląd i aromat.

Smażenie jest niezdrowe

Niestety, nie jest to najzdrowsza metoda obróbki termicznej. Dlaczego? W trakcie smażenia produkty tracą cenne witaminy: A, D, E i K. Spożywanie smażonych produktów może powodować niestrawność, zgagę czy uczucie ciężkości w żołądku. Zwiększa też ryzyko wystąpienia miażdżycy i nowotworów! Warto więc ograniczyć liczbę smażonych produktów i zastąpić je pieczeniem lub gotowaniem.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ