Wielkanoc w pierwszych wiekach nazywana była Paschą. To największe i najuroczyściej obchodzone święto wszystkich chrześcijan, upamiętniające zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa.
Święconka i dyngus
Zwyczaje katolików są nadal powszechnie kultywowane, a uroczystości kościelne łączą się z domowym świętem w gronie rodziny. Śniadanie wielkanocne połączone jest ze składaniem sobie życzeń, dzieleniem się poświęconym wcześniej jajkiem oraz spożywaniem pozostałej zawartości świątecznego koszyczka. Na stołach po okresie postu pojawiają się jajka, wędliny, żurek, biała kiełbasa, słodkie baby i mazurki, a potem syty obiad.
W niektórych regionach świętom wielkanocnym towarzyszy bicie w bębny czy kanonada z petard. W dawnej Łodzi popularne było np. strzelanie przy użyciu kalichlorku. Z ludowych zwyczajów wywodzi się przygotowywanie palm wielkanocnych, barwne zdobienie pisanek oraz śmigus-dyngus, czyli polewanie wodą w świąteczny poniedziałek.