Alora Napoletana przy Piotrkowskiej. Nowa restauracja z pizzą neapolitańską

Grono pizzerii w Łodzi serwujących placki jak we włoskim Neapolu stale się powiększa. Tym razem za sprawą nowej restauracji Alora Napoletana przy ul. Piotrkowskiej 67. Czym się wyróżnia i co możemy znaleźć w menu?

fot. Alora Napoletana
Kuchnia Neapolu w Łodzi
5 zdjęć
fot. Alora Napoletana
fot. Alora Napoletana
fot. Alora Napoletana
fot. Alora Napoletana
ZOBACZ
ZDJĘCIA (5)

Miłośnicy włoskiej kuchni mogą ucieszyć się na myśl o tym, że na kulinarnej mapie Łodzi znów pojawił się nowy punkt. Dla osób bardziej wtajemniczonych w łódzką gastronomię ważną informacją potwierdzającą jakość jest fakt, że część ekipy restauracji Alora serwowała wcześniej pizzę w Otwartych Drzwiach (ul. Piotrkowska 120).

Zacznijmy od przystawki

Startery to przekrój wytrawnych i słodkich smaków. Od zestawu trzech panuozzo, czyli kanapek w pieczywie z ciasta na pizzę z tatarem z suszonych pomidorów, tatarem wołowym i serem burratta, po karmelizowaną chałkę z ricottą i figą w miodzie czy krem z pomidorów z pesto.

Gwiazdy głównego menu

To bez wątpienia pizze na grubym i miękkim cieście z szerokimi brzegami. Zwolennicy prostych smaków zadowolą się marinarą z sosem pomidorowym i przyprawami oraz margheritą z pomidorami, mozzarellą bufala i parmezanem. Uwagę gości lubiących włoskie placki z dużą ilością dodatków powinny zwrócić pozycje z mortadelą z pistacjami i pesto bazyliowym czy białym sosem na bazie śmietany, dojrzewającym boczkiem i karmelizowaną gruszką.

Każdy posiłek warto dopełnić winem lub autorskim drinkiem oraz musem pistacjowym z białą czekoladą.

Restauracja przyjmuje gości od godz. 13:00 do godz. 23:00. Wyjątkami są piątek i sobota, kiedy to kuchnia jest otwarta godzinę dłużej.

Ważne informacje!

Na tę chwilę lokal nie przyjmuje rezerwacji stolików i zamówień z dowozem. Można jednak odebrać pizzę osobiście, dzwoniąc wcześniej pod numer tel. 884 855 779.

ZOBACZ TAKŻE