Gdzie na grzyby w Łódzkiem? Jak się przygotować? Co zabrać? [MAPA, PORADNIK]

Koniec lata i jesień to sezon na grzybobranie. Dla wielu osób zbieranie grzybów jest coroczną tradycją, ale są i tacy, którzy w tym roku po raz pierwszy wyruszą na ich poszukiwanie. Sprawdź, jak się przygotować do grzybobrania, aby było ono przyjemnością i nie stanowiło zagrożenia ani dla Ciebie, ani dla przyrody.

Grzyby - fot. Envato Elements/Google Maps
Dokąd na grzyby w woj. łódzkim? , fot. Envato Elements/Google Maps
2 zdjęcia
fot. Envato Elements/Google Maps
fot. Google Maps
ZOBACZ
ZDJĘCIA (2)

Grzybobranie to świetna jesienna rozrywka dla seniorów, a przy tym dobry sposób na odprężenie i aktywne spędzenie czasu w leśnym mikroklimacie. Udane zbiory ucieszą niejednego smakosza, bo świeże grzyby mogą być bazą wielu potraw, a przygotowane przetwory oraz susz sprawią, że będziesz cieszyć się leśnym smakiem także poza sezonem.

Jak się ubrać na grzybobranie i co ze sobą zabrać?

  • Idąc do lasu, załóż odzież zakrywającą jak najwięcej ciała. Będzie ona chronić przed kleszczami i ukąszeniami innych owadów. Na tę okazję odpowiednie będą: spodnie z długimi nogawkami, koszulka z długim rękawem oraz czapka lub kapelusz. Ważne jest też wygodne obuwie – kalosze (po deszczu) lub trekkingowe buty za kostkę. W zależności od pogody przydatna może okazać się kurtka przeciwdeszczowa.
  • Zabierz ze sobą butelkę z wodą lub termos z ciepłym napojem. Jeżeli wycieczka planowana jest na kilka godzin, warto też mieć ze sobą kanapki.
  • Nie zapomnij o sprayu na komary i kleszcze. Przed wejściem do lasu spryskaj nimi miejsca, których nie zakrywa odzież. 
  • Wyposaż się w niezbędnik grzybiarza – koszyk na grzyby, rękawiczki i nóż. Nożyk przyda się do odcinania grzybów oraz ich oczyszczania z ziemi i liści, a rękawiczki ochronią dłonie przed zabrudzeniami czy zadrapaniami. Zbieraj grzyby do koszyka lub przewiewnej torby – nie do foliówek.
  • Zabierz ze sobą naładowany telefon komórkowy, aby szybko wezwać pomoc w przypadku ewentualnego zagubienia się – w gęstym lesie bardzo szybko traci się orientację, co grozi zabłądzeniem.

Jak bezpiecznie zbierać grzyby?

W Polsce występuje ok. 1100 gatunków grzybów jadalnych. Do tych najlepiej rozpoznawalnych należą: prawdziwki, podgrzybki, maślaki, koźlarze oraz opieńki. Aby wrócić z grzybobrania z koszykiem wypełnionym jedynie tymi jadalnymi gatunkami, skorzystaj z poniższych wskazówek.

  • Jeśli jesteś początkującym grzybiarzem, wybierz się do lasu z kimś doświadczonym lub zabierz ze sobą atlas grzybów – w wersji kieszonkowej lub jako aplikację na smartfona. Przed włożeniem do koszyka upewnij się, że Twoja zdobycz należy do tych jadalnych.
  • Omijaj gatunki z blaszkami pod spodem. Większość z nich jest trująca.
  • Nie próbuj grzybów. Krąży mit, że trujące grzyby są gorzkie. Tymczasem śmiertelnie trujący muchomor sromotnikowy ma przyjemny, słodkawy smak.
  • Nie zbieraj grzybów przy ruchliwych trasach czy w okolicy fabryk. Wchłaniają one wszelkie zanieczyszczenia ze swojego otoczenia.
  • Nie zwlekaj z obróbką swoich zbiorów. Najlepiej od razu po powrocie do domu oczyść je i przygotuj do suszenia, gotowania czy marynat. Grzyby szybko się psują, a wówczas uwalniają się w nich toksyczne substancje.

Zbierając grzyby, wykręcaj je z podłoża lub wycinaj tuż nad ziemią, a miejsca po nich przykrywaj leśną ściółką. W ten sposób nie uszkodzisz grzybni i ochronisz ją przed wysychaniem. Nie niszcz żadnych okazów, nawet jeśli uważasz, że są trujące. Mogą to być gatunki chronione będące ważnymi elementami leśnego ekosystemu.

WARTO WIEDZIEĆ: Borowiki często rosną pod sosnami, dębami lub bukami. Podgrzybki i maślaki lubią pojawiać się w sąsiedztwie sosny zwyczajnej i świerku. Z kolei w lasach brzozowych można spotkać koźlarze.

Wartości odżywcze grzybów

W ostatnich latach zaczęto dostrzegać właściwości odżywcze grzybów jadalnych. Zawierają one dużo błonnika, a także związki biologicznie aktywne (beta-glukany, chitosany czy polifenole), które mogą zapobiegać powstawaniu oraz wspomagać leczenie chorób takich jak miażdżyca czy nowotwory. Grzyby są też źródłem witamin C, D i E, tiaminy, kobalaminy (witaminy B12) oraz mikroelementów – głównie potasu, fosforu i magnezu.

ZOBACZ TAKŻE