Ozdoby choinkowe w stylu retro. Jak je zrobić samemu? [PORADNIK]

Grudzień to czas, kiedy rozpoczynamy przygotowania do świąt Bożego Narodzenia. Dzieci piszą listy do Świętego Mikołaja i z niecierpliwością czekają na ubieranie choinki. Dorosłych często ogarnia szaleństwo zakupów i sprzątania. Jak w napięciu i zamieszaniu stworzyć wnukom klimat oczekiwania na te wyjątkowe święta?

Ozdoby choinkowe
Ozdoby choinkowe można w prosty sposób zrobić samemu! fot. envato elements

Świetnie sprawdzi się wspólne tworzenie ozdób choinkowych. Zamiast inwestować w nowe dekoracje ze sztucznych materiałów, warto wykonać je wspólnie z wnukami. Oto nasze pomysły na świąteczne dekoracje, które z łatwością zrobicie sami, bez ponoszenia dużych kosztów.

Łańcuchy choinkowe z kolorowego papieru

Łańcuchy na choinkę, wykonane z kolorowego papieru, niegdyś były często robione w szkole czy przedszkolu. Wystarczy pociąć kolorowy papier na paski, skleić końce paska, tworząc pierścień, przez który przekłada się kolejny pasek i skleja jego końce i tak dalej... Na koniec łańcuch można oprószyć brokatem.

Tradycyjne gwiazdki

Papierowe gwiazdki wykonane z pasków papieru to polska tradycja świąteczna, którą warto przekazywać młodszemu pokoleniu. Są ekologiczną ozdobą i pięknie wyglądają na zielonym drzewku, nawet solo. Paski do robienia gwiazdek można wyciąć z papieru lub kupić gotowe, a filmiki z instruktażem „krok po kroku” znajdziesz w Internecie.

Papierowe dekoracje na choinkę

Na choince dekorowanej domowymi sposobami nie może zabraknąć papierowych ozdób wykonanych przez najmłodsze dzieci. Gwiazdki, aniołki, bałwanki, mikołaje czy choinki – to, co powiesicie na świątecznym drzewku, zależy od Waszej kreatywności. Maluchy będą miały świetną zabawę, doklejając różne elementy, np. brodę lub włosy z waty czy skrzydła ze sreberka.

Ozdoby z orzechów i szyszek

Wyjątkowo pięknie na choince prezentują się orzechy. Trzeba je tylko zawinąć w folię aluminiową lub pomalować, np. na złoto. W podobny sposób można zrobić ozdoby z szyszek. 

Pomarańcza – świąteczny owoc

Zapach pomarańczy kojarzy się starszym pokoleniom ze świętami Bożego Narodzenia. Warto wykorzystać te owoce do zrobienia świątecznych dekoracji. Wysuszone plasterki pomarańczy pięknie prezentują się na gałązkach choinki. Wystarczy nawlec je na sznurek i zawieszki gotowe. 

Pierniczkowa tradycja

Wiele babć ma swój sprawdzony przepis na świąteczne pierniczki, który jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. W tym roku zrób je razem z wnukami. Zaangażuj dzieci w wyrabianie ciasta, wycinanie ciastek w różnych kształtach oraz ich dekorowanie kolorowym lukrem, słodkimi perełkami czy polewą czekoladową. Pamiętaj tylko, aby w części ciasteczek, przeznaczonych do zawieszenia na choince, przed upieczeniem wyciąć małą dziurkę, niezbędną do przewleczenia sznurka.

Przepis na pierniczki (ok. 50 sztuk)

1/4 szklanki miodu

80 g masła

1/2 szklanki drobnego cukru lub cukru pudr

1 jajko

2 i 1/4 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka sody oczyszczonej

2 łyżki przyprawy korzennej do piernika

opcjonalnie: 1 łyżeczka kakao

Miód, masło oraz cukier podgrzej i wymieszaj do rozpuszczenia się cukru. Do przestudzonej mieszanki dodaj pozostałe składniki. Wyrób ciasto mikserem. Zbyt miękkie schłodź w lodówce, aby lepiej się wałkowało. Wałkuj na grubość 2–3 mm, podsypując mąką. Wykrawaj pierniczki o dowolnych kształtach i przekładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez ok. 8-10 minut w temperaturze 170–180ºC.

ZOBACZ TAKŻE