To już 18. edycja Festiwalu Dobrego Smaku. Tematem przewodnim - Filmowa Łódź

„Kulinaria i film” to hasło przewodnie 18. edycji Festiwalu Dobrego Smaku. Jak mówią organizatorzy, dobre jedzenie jest jak dobry film – karmi oczy i wywołuje emocje. Czym nas zaskoczy w tym roku?

fot. Festiwal Dobrego Smaku
Festiwal Dobrego Smaku - Food Art
10 zdjęć
fot. Festiwal Dobrego Smaku
fot. Festiwal Dobrego Smaku
fot. Festiwal Dobrego Smaku
fot. Festiwal Dobrego Smaku
fot. Festiwal Dobrego Smaku
ZOBACZ
ZDJĘCIA (10)

Inauguracją festiwalu było uroczyste odsłonięcie wystawy plakatów i zdjęć z poprzednich edycji wydarzenia. Podczas ekspozycji w restauracji Drukarnia Skład Chleba&Wina można zobaczyć również plakat tegorocznej imprezy przygotowany przez Andrzeja Pągowskiego – artystę, który na swoim koncie ma ponad 1000 projektów, w tym słynną pracę promującą film „Miś”.

Fiesty filmowe i przegląd filmów z jedzeniem w tle

Pierwszą częścią festiwalu są fiesty filmowe trwające od 1 do 4 września. Zadaniem restauracji jest przygotowanie prawdziwej uczty z filmowym motywem. Lokale biorące w nich udział to: Quale, Nitka, Cesky Film, Bellanapoli, Drukarnia Skład Wina&Chleba, Zyner’s Restaurant by Anatewka, Montag oraz Ryżowa Buła. Rezerwacji można dokonać na stronie festiwalu.

Nowością tegorocznej edycji jest przegląd filmów z jedzeniem w tle. Do współpracy zaproszono Ogrody Geyera, Kino Charlie i Muzeum Kinematografii. W Kinie Charlie zobaczyć można film „W trójkącie”. W Ogrodach Geyera odbędą się dwie projekcje – na rozpoczęcie i zakończenie festiwalu – „Uczta Babette” i „Bezdroża”.

Festiwal już tradycyjnie wiąże się konkursem – uczestnicy wydarzenia wspólnie z jurorami wybiorą wtedy najlepsze danie, deser i koktajl alkoholowy spośród autorskich propozycji 39 łódzkich restauracji.

Więcej o Festiwalu Dobrego Smaku przeczytacie na STRONIE WYDARZENIA.

ZOBACZ TAKŻE