Domowe sposoby na przeziębienie. Tym leczyły nas nasze babcie!

Pora jesienno-zimowa to czas, w którym wzrasta liczba zachorowań na grypę i inne infekcje. Aby zapobiec rozwinięciu się poważniejszej choroby, gdy złapie nas przeziębienie, warto skorzystać z domowych, naturalnych metod, znanych i sprawdzonych przez nasze babcie.

Domowe sposoby na przeziębienie. Tym leczyły nas nasze babcie!
Domowe sposoby na przeziębienie. Tym leczyły nas nasze babcie!

Dostęp do leków dziś jest powszechny. Nie zawsze jednak potrafimy właściwie z nich korzystać. Często z powodu błahych dolegliwości sięgamy po farmaceutyki, co w efekcie zaburza naturalne mechanizmy obronne organizmu. A przecież nasze babcie mówiły, że na przeziębienie najlepsze są czosnek, cebula, herbata z sokiem malinowym i ziołowe napary. Ważne, aby zadziałać jak najszybciej i przyjmować wymienione produkty systematycznie przez kilka dni.

Czosnek, cebula i burak

Badania wykazały, że spożywanie czosnku nie tylko zmniejsza ryzyko zachorowania, ale też wpływa na skrócenie czasu trwania choroby oraz łagodzi jej objawy. Aby jak najlepiej wykorzystać jego prozdrowotne właściwości, należy zgnieść go 10 minut przed zjedzeniem. Podczas miażdżenia powstają bowiem związki wykazujące działanie podobne do antybiotyku. Można też zrobić z niego syrop. Wystarczy przecisnąć do słoika główkę czosnku, dodać sok z cytryny, szklankę przegotowanej, wystudzonej wody i trzy łyżki miodu, po czym odstawić do lodówki na trzy doby. Stosuj go do czterech łyżeczek na dobę w przypadku objawów infekcji lub jedną łyżeczkę dziennie w ramach profilaktyki.

Syrop możesz przygotować także z cebuli, która poza substancjami bakteriobójczymi zawiera dużo witaminy C i cynku. Sięgaj po niego, gdy pojawi się kaszel lub katar. Przygotowanie go jest bardzo proste: posiekane dwie cebule zasypuje się cukrem (pół szklanki) lub zalewa miodem i pozostawia na kilka godzin w ciepłym miejscu. Taką miksturę dobrze pić trzy razy dziennie: dorośli powinni przyjmować 1 łyżkę, a dzieci 1 łyżeczkę.

W przypadku uciążliwego kaszlu warto też przygotować syrop z buraka, który ułatwia odkrztuszanie i dodatkowo wzmacnia odporność. Do jego przygotowania najlepsze będą duże buraki, ponieważ trzeba je wydrążyć. Do środka wsyp trochę cukru i wstaw je do średnio nagrzanego piekarnika lub pozostaw na kilka godzin w ciepłym miejscu, aż pojawi się syrop. Pij trzy razy dziennie po jednej łyżeczce.

Sok z malin, rozgrzewające herbatki i rosół

Domowe lekarstwa występują też w... smaczniejszej wersji. Na przykład naturalny sok malinowy. Swoje zdrowotne właściwości zawdzięcza wysokiej zawartości witaminy C, olejków eterycznych oraz obecności naturalnego kwasu salicylowego. Dobra na przeziębienie jest również rozgrzewająca herbatka lipowo-miodowa. Jedną łyżeczkę suszonych kwiatów lipy wystarczy zalać wrzątkiem, pozostawić pod przykryciem na ok. 10 minut, a po ostygnięciu dodać 1–2 łyżeczki miodu. Prozdrowotnie i rozgrzewająco zadziała także herbata lub woda z imbirem, cytryną i miodem, którą można wzbogacić przyprawami takimi jak cynamon, kurkuma lub kardamon. Staropolski rosół to od stuleci remedium na choroby i wsparcie w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych. Jego aromat i temperatura (rosół spożywa się gorący) mogą pomóc oczyścić zatoki oraz złagodzić objawy infekcji. Aby jednak ten warzywno-mięsny wywar postawił Cię na nogi, musi być domowy i ugotowany z dobrej jakości składników.

Suplementacja witaminą D3

Witamina D3 jest niezwykle ważna dla organizmu. W porze jesienno-zimowej, kiedy słonecznych dni jest mniej, warto wspomóc się jej suplementacją. W wielu badaniach naukowych potwierdzono wpływ witaminy D3 na wzmacnianie odporności organizmu.

Pamiętaj. Zanim sięgniesz po leki z apteki, wypróbuj metody naszych babć.

ZOBACZ TAKŻE