Festiwal Pierogów Świata na Piotrkowskiej 217. Które okażą się najlepsze?

Już 24–25 września odbędzie się Festiwal Pierogów Świata w Łodzi. Festiwal będzie miał formę targu przepełnionego kolorami i aromatami z różnych stron świata.

fot. Witold Ancerowicz
Festiwal Pierogów Świata na Piotrkowskiej 217. Które okażą się najlepsze?
7 zdjęć
fot. Witold Ancerowicz
fot. Witold Ancerowicz
fot. Witold Ancerowicz
fot. Witold Ancerowicz
fot. Witold Ancerowicz
ZOBACZ
ZDJĘCIA (7)

Wyjątkowe farsze zamknięte w pysznym cieście – mało kto jest w stanie przejść obok nich obojętnie. Pierogi, bo o nich mowa, mogą przyjmować różnorakie formy i kształty.

Festiwal Pierogów z różnych zakątków globu

Hiszpańskie empanadas charakteryzują się dużym rozmiarem, są wypiekane w piecu i powlekane jajkiem, a farsz reprezentuje to, co kuchnia hiszpańska ma najlepszego do zaoferowania, czyli owoce morza, kiełbasę chorizo czy świeże warzywa. Korea może poszczycić się pierogami mandu, najczęściej przyrządzanymi z duszoną wołowiną i pikantną kapustą kimchi. Najpopularniejsze pierogi gruzińskie to chinkali, świeżo wyrabiane przez kucharzy z tego rejonu smakują naprawdę wspaniale. Czy ustępują smakiem tym klasycznym z kapustą i grzybami?

Piotrkowska 217 wypełni się stoiskami

Podczas weekendowego festiwalu będzie można się o tym przekonać na własnym podniebieniu. W Odlewni w Strefie Piotrkowska 217 znajdziemy zarówno orientalne dania niedostępne i niepopularne na co dzień, jak i uwielbiane już klasyki kuchni świata. Każdy smakosz znajdzie coś dla siebie. 

Impreza potrwa w sobotę w godz. 12:00–20:00 oraz niedzielę w godz. 12:00–18:00. Wstęp wolny.

ZOBACZ TAKŻE