Gdzie zjeść na Widzewie? Restauracja, pizzeria, lodziarnia, a może klub whisky? [PRZEWODNIK]

Dobre restauracje z pysznym jedzeniem i profesjonalną obsługą to już od dawna domena nie tylko centrum miasta. Dobrze zjeść możemy także w lokalach pod naszym blokiem czy domem – i wcale nie musi być to pizza na dowóz! Dziś zapraszamy na kulinarną wycieczkę po Widzewie.

Creme de la creme - fot. Creme de la creme
Creme de la creme , fot. Creme de la creme
10 zdjęć
fot. Creme de la creme
fot. Peperoncini
fot. Creme de la creme
fot. Tralala
fot. Peperoncini
ZOBACZ
ZDJĘCIA (10)

Na śniadanie i lunch 

Creme de la creme, ul. Sacharowa 30

Na „dzień dobry” oczywiście śniadanie i dobra kawa, na tę okoliczność proponujemy niedawno otwarty lokal Creme de la Creme. To standardowa klasyka gatunku. Zjemy tu jajecznicę z różnymi dodatkami (13-16 zł), szakszukę (23 zł), śniadanie angielskie (28 zł), tosty w wielu odsłonach (18 zł) czy naleśniki na słodko (14 zł). Wypijemy też dobrą kawę lub świeżo wyciskany sok. 

Śniadania to nie wszystko, do Creme de la Creme można skoczyć także na lunch. W menu jest m.in. zupa z sezonowych warzyw (18 zł), makaron z łososiem i szpinakiem (29 zł), pajda z kaszanką (23 zł) czy krewetki w białym winie (42 zł). Lokal działa siedem dni w tygodniu od godz. 8:00 do godz. 17:00.

Obiad na Widzewie – włoskie makarony czy tradycyjne smaki?

Peperoncini, ul. Rokicińska 228/230

W porze obiadowej miłośnicy włoskiej kuchni będą zachwyceni. W Peperoncini odnajdą  smaki słonecznej Italii przez cały rok. Oprócz pizzy na cienkim cieście podanej z oliwą, zjedzą tu także pyszne świeże domowe makarony, owoce morza czy sałatki. Z uwagi na popularność tego miejsca, warto przed wizytą zrobić rezerwację. 

Co znajdziemy w menu? M.in. crostini, czyli zestaw grzanek z pikantną włoską kiełbasą nduja calabrese, z musem z tuńczyka i pieczonej papryki, z kozim serem i konfiturą z czerwonej cebuli, z zielonym pesto genovese oraz z pomidorami i bazylią (26 zł); sycylijską caponatę, czyli duszone śródziemnomorskie warzywa, z dodatkiem oliwek i kaparów (24 zł); rosół z włoskimi mięsnymi tortellini (19 zł); spaghetti carbonara z sosem na bazie jajek, owczego sera pecorino romano i policzka wieprzowego guanciale (36 zł); czy gnocchi ze szpinakiem i gorgonzolą (35 zł). 

Nie zapominajmy o deserze warto skusić się na tiramisu (20 zł), panna cottę z malinowym sosem (19 zł) czy własnej roboty lody (20 zł). Restauracja działa od poniedziałku do soboty w godz. 12:00-21:00 oraz niedziele w godz. 12:00-20:00.

Bar Stokrotka, ul. Puszkina 10

Alternatywą dla tych, którzy wolą tradycyjne smaki może okazać się Bar Stokrotka. To prawdziwy bar mleczny jak za dawnych lat. Wystrój wnętrza nie powala, ale jedzenie jest smaczne i dość tanie. 

Bar mieści się w pawilonie przy ulicy Puszkina, w porze obiadowej musimy przygotować się na duży ruch i chwilę oczekiwania na wolny stolik. 

Co w menu? Same klasyki! Zjemy tu np. flaczki z pieczywem (8 zł), krupnik (5 zł), kotleta de volaille (11,50 zł), pieczone udko kurczaka (7,50 zł) czy schabowego (10,50 zł). Do dań głównych trzeba domówić dodatki – zestaw surówek kosztuje 3,50 zł, a ziemniaczki 2,50 zł. 

Oprócz tego w menu także knedle z truskawkami (10,50 zł), pierogi ruskie (8,50 zł) i leniwe z masełkiem (8,50 zł). Do tego domowy kompot lub kefir, prawdziwie polska uczta! Bar jest czynny od poniedziałku do piątku w godz. 10:00-18:00 oraz soboty w godz. 10:00-15:00.

Na deser – lody i gofry na patyku

Lodziarnia Tralala, ul. Wujaka 9

Wiadomo, że na deser zawsze znajdzie się miejsce, to po prostu pozycja obowiązkowa! Dlatego, na ten najsłodszy posiłek dnia, proponujemy wizytę w lodziarni Tralala. Zazwyczaj jest tu spora kolejka, ale obsługa jest bardzo miła i sprawna, więc czekanie nie trwa długo.

Oprócz kilkunastu smaków lodów, które stale się zmieniają, w ofercie są także gofry bąbelkowe, gofry na patyku i rurki z prawdziwą bitą śmietaną!

Ceny są bardzo przystępne, za porcję lodów zapłacimy 4,50 zł, za gofry od 8 do 20 zł – przy czym ten najdroższy to opcja „full wypas” ze wszystkimi możliwymi dodatkami i porcją lodów, a za rurkę – 3 zł. Lodziarnia działa siedem dni w tygodniu w godz. od 10:00 do 20:30.

Na drinka

Alembik Whisky Club, al. Piłsudskiego 150/152

Wieczorem warto zajrzeć do Alembik Whisky & Rum Club. To niepozorny – przynajmniej z zewnątrz – lokal, w nieoczywistym miejscu. Stali bywalcy doceniają jego klimat i szeroką ofertę alkoholi z całego świata. 

Na barmańskich półkach znajdziemy ponad 200 rodzajów whisky i whiskey – od lekkich i owocowych aż po mocno dymne i torfowe, oprócz tego w ofercie klubu jest także wino, gin, cognac czy tequila. Zadowoleni będą także smakosze dobrego piwa.

PS. W weekendy często organizowane są tu koncerty, jeśli nam się poszczęści trafimy na wieczór z muzyką na żywo! Klub jest czynny od wtorku do czwartku w godz. 17:00–22:00 oraz w piątki i soboty w godz. 17:00-23:59.

ZOBACZ TAKŻE